czytaj więcej o kawie

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, żeby uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje okazałego trudu. ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również słusznego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film