Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co miłują jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej legendarnych na całym świecie. Dziś skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować pierwotni Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.

Imponująca serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczy samej lubią jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj urozmaicona. Poświęcić wolno jej faktycznie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.